För allas trevnad hittar du här ordningsregler för dig som hyresgäst hos Sveaviken Bostad

Det finns både skrivna och oskrivna regler angående vad man får och inte får göra som hyresgäst. Nedan har vi samlat några gyllene regler för ett trivsamt boende och god grannsämja.

Balkonglådor

Av säkerhetsskäl skall balkonglådor sättas upp på balkongräckets insida.

Bilar

Gårdar och promenadvägar i vårt bostadsområde är inte avsedda för biltrafik. Där ska vara lugnt och säkert för boende. Ambulans och brandkår måste kunna ta sig fram obehindrat. Undantag görs vid in- och utflyttning, då det är tillåtet att köra fram för transport av tyngre och skrymmande föremål.

Parkering får endast ske på anvisade platser. Tvätta inte bilen på gatan eller gården utanför ditt hus, det stör kringboende och förstör naturen. Kontakta din förvaltare om du önskar hyra p-plats eller garage.

Brandvarnare

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att samtliga lägenheter utrustas med en fungerande brandvarnare. Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar. Du som saknar eller inte har en fungerande brandvarnare bör kontakta Felanmälan.

Cyklar

Din cykel placerar du i något av cykelställen som finns placerade ute på gården. Det finns även avsedda utrymmen för cykelförvaring, då står cykeln dessutom i ett låst och torrt utrymme.

Grillning

Av brandsäkerhet är det inte tillåtet att grilla på balkongen. Grillning ska ske på gården i anordningar avsedda för just grillning. Städa efter dig när du grillat klart och släng inte glödande kol då det finns risk för brandfara.

Felanmälan

Har något gått sönder i din lägenhet, du ser något trasigt i huset eller på gården kontaktar då bör du lämna en felanmälan omgående. Felanmälan når du genom att skicka ett meddelande till: felanmalan@sveavikenbostad.se.

Vanliga frågor och svar

Kostnader

Vad innefattar hyran?

Hyran innefattar din rättighet till bostaden, samt tillgång till husets alla gemensamma utrymmen och gård. Hyran inkluderar dessutom alla reparationer som görs i ditt hus eller lägenhet (om det inte är du själv eller en gäst till dig som har haft sönder något eller tillfogat huset/lägenheten skada på annat sätt).

Varför finns det obligatoriska avgifter?

Det är olika i olika fastigheter men ofta så debiteras el och varmvatten enligt individuell förbrukning. Vanligtvis finns det ett avtal framtaget för tv och bredband för hela huset till en förmånlig kostnad för hyresgästen.

Kostnad för el och varmvatten?

Detta faktureras enligt din individuella förbrukning.

Ansökan & intresse

Hur söker jag en lägenhet?

Du ansöker om en lägenhet genom att anmäla intresse på objektet på vår hemsida. Varje fastighet har en egen sida där tillgängliga lägenheter visas. Här kan du se och visa intresse till aktuella projekt.

Vad händer efter jag lagt en intresseanmälan?

Vi kontrollerar att lägenheten finns tillgänglig just då. Sedan ber vi dig inkomma med anställningsbevis eller inkomstbesked för de senaste 3 månaderna. Lägenheten är inte reserverad förens vi skrivit kontrakt och skickat till dig för signering.

Hur länge måste jag vänta innan man får svar?

Vi har till och från högt tryck efter visningarna och kan tyvärr inte ge en exakt svarstid. Har du inte hört någonting inom 5 arbetsdagar kontrollera din skräppost-inkorg eller kontakta oss igen på uthyrning@sveavikenbostad.se.

Är det något kösystem, hur görs urvalet?

I dagsläget tillämpar vi först-till-kvarn principen, på sikt vill vi implementera ett kösystem.

Hur många lägenheter finns det kvar i antal?

Se lägenhetsväljare på hemsidan eller maila uthyrning@sveavikenbostad.se

Får jag själv välja lägenhet eller blir jag tilldelad en?

Du kan lämna önskemål om en specifik lägenhet, är det någon som anmält intresse före dig försöker vi erbjuda en så likvärdig lägenhet som möjligt.

Kommer det fler hyresrätter i framtiden?

All information om framtida bostäder hittar du på vår hemsida.

Kan ni skicka ett mail med bilder och information om specifika lägenheter?

All information om t.ex. hyra och planlösning finns på hemsidan. Vi har tyvärr inte bilder på specifika lägenheter, men alla har samma standard och ytskikt.

Vart hittar jag planlösning på lägenheten jag är intresserad av?

Varje lägenhet som är aktuell för uthyrning har en planlösning på vår hemsida.

Krav

Hur ser kraven ut för inkomst?

För att hyra bostäder hos oss på Sveaviken så ska du som söker ska vara minst 18 år och ha en egen inkomst. Som inkomst räknas lön, pension, studiemedel och bostadsbidrag, samt i vissa fall försörjningsstöd och bostadstillägg.

Jag har betalningsanmärkningar. Kan jag hyra lägenhet hos Sveaviken?

Du är välkommen att ansöka om en lägenhet och då görs en individuell bedömning.

Inflytt

Tar ni hänsyn till uppsägningstider på mitt boende som jag har idag?

Lämna önskemål om inflyttning så försöker vi tillgodose detta så långt vi kan.

När får jag flytta in i min nya lägenhet?

Enligt huvudregeln har du rätt att flytta in klockan 12 hyresavtalets första dag – vanligtvis den första dagen i månaden. Men om den dagen är en lördag, söndag eller annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton får du inte flytta in förrän nästa vardag.

Sköter jag själv kontakten med elbolaget eller sker det automatiskt?

I de projekt som det finns färdiga avtal behöver du inte kontakta elbolaget innan inflyttning.

Info om TV/Bredband?

I de flesta projekt finns det ett avtal framtaget för tv och bredband för hela huset till en förmånlig kostnad för hyresgästen.

Andra hand & inneboende

Får jag hyra ut i andra hand?

Du måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Detta gäller också om du lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. Det är förstahandshyresgästen som ansvarar för att hyran betalas och för att andrahandsgästen sköter sig. Om någonting händer är det förstahandshyresgästen som riskerar att bli uppsagd.

Vilka regler gäller vid inneboende?

Som hyresgäst får man ha inneboende så länge man följer Sveavikens krav på antalet personer som får bo i samma lägenhet:

1 ROK: Två vuxna eller en vuxen och ett barn.

2 ROK: Två vuxna och ett barn.

3 ROK: Två vuxna och två barn.

4 ROK: Två vuxna och tre barn.

5 ROK:Två vuxna och fyra barn.

Hyresvärd

Vart vänder jag mig om jag har frågor till min hyresvärd?

För generella frågor till oss på Sveaviken, skicka ett meddelande till uthyrning@sveavikenbostad.se

Får min hyresvärd gå in i min lägenhet?

Vi som hyresvärd har rätt att gå in i lägenheten om vi gör en överenskommelse om detta med dig som hyresgäst innan besöket, i alla nödsituationer (som vid brand, översvämning eller liknande), eller när vi har laglig rätt att med hjälp av kronofogden att komma in i din bostad.

Regler, felanmälan & miljö

Vart vänder jag mig som hyresgäst om något går sönder?

Om något går sönder i din lägenhet, du ser något trasigt i huset eller på gården kontaktar du felanmälan omgående. Felanmälan når du genom att skicka ett meddelande till: felanmalan@sveavikenbostad.se, eller genom att fylla i ett webformulär här.

Får jag montera en markis över min uteplats eller balkong?

Nej, du får tyvärr inte montera en markis över din uteplats, balkong eller annat fönster. När man bygger ett hus så görs mätningar på solstrålningens påverkan i lägenheten och på de lägenheter där solenergin ger mycket värme installerar vi solskydd/avskärmningar. Vi rekommenderar i stället persienner eller gardiner som skydd.

Kan jag hyra en parkeringsplats i närheten av min lägenhet?

I de flesta av Sveavikens hus går det att hyra parkerings- eller garageplatser i det direkta närområdet. Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mejl till uthyrning@sveavikenbostad.se

Får jag ha husdjur?

Innekatt, hund och smådjur är tillåtet och du är själv ansvarig för att inget förstörs i lägenhet, trapphus, omgivning eller att djuret orsakar störningar. Du får inte ha utekatt.

Får jag möblera loftgången?

Tyvärr får du inte möblera på loftgången p.g.a. brandsäkerhet.

Får jag renovera min lägenhet?

Vid avflyttning ska lägenheten återställas till det ursprungliga skicket av dig som hyresgäst. Fråga alltid uthyrning@sveavikenbostad.se innan du påbörjar någon egen renovering.

Kan jag få min balkong/uteplats inglasad?

Nej, detta är bygglovspliktig och inget som kan göras för enskilda lägenheter.

Vad gör jag om jag saknar en brandvarnare?

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att samtliga lägenheter utrustas med en fungerande brandvarnare. Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar. Du som saknar eller inte har en fungerande brandvarnare bör kontakta felanmälan.

Vad gör jag om min brandvarnare är trasig?

Kontakta felanmälan så hjälper vi dig vidare. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att samtliga lägenheter utrustas med en fungerande brandvarnare. Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar.

Hur gör jag om jag vill ha en parabol?

Parabol får endast placeras på balkongen, innanför balkongräcket till din egen lägenhet. Montering får inte göras på fastighetens fasad eller i balkongplattan. Detta avser även fönster- och dörrkarmar. Vid tveksamhet så kontakta din förvaltare innan du sätter upp din parabol.

Jag tycker att det är för kallt i min lägenhet. Vad ska jag göra?

Hur du har möblerat din bostad påverkar inomhusklimatet mer än du tror. Det är också så att upplevelsen av ett rums temperatur varierar mellan olika individer. Sveavikens moderna hus är utrustade med automatiska styrsystem som reglerar värmen, därför kan det ta ett par dagar vid större vädersvängningar innan din inomhustemperatur har stabiliserat sig. Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta felanmälan om du tycker att det är för kallt i din lägenhet!

Jag tycker att det är för varmt i min lägenhet. Vad ska jag göra?

Du kan alltid öppna fönster och vädra ur din bostad. Upplevelsen av en temperatur är individuell och beror av vad vi gör. Det skiljer faktiskt upp till 2 grader om du står upp än om du sitter ned och vilar. Oavsett, är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta felanmälan om du känner att det är för varmt i din lägenhet.

Golvvärmen i min lägenhet känns kall, fungerar den ej?

Golvärmen styrs centralt och på sommarhalvåret kan de upplevas kalla, invänta kallare utetemperatur och se om elementet blir varmt. Om inte; kontakta felanmälan.

Vad gör jag om mitt internet eller TV krånglar?

Kontakta tjänsteleverantören.

Varför får jag inte placera föremål i trapphuset?

Inga privata föremål för placeras i det gemensamma trapphuset eller i några allmänna utrymmen. Detta p.g.a. säkerhetsskäl.

Varför behöver jag teckna en hemförsäkring?

Inbrott, brand eller vattenskador kan drabba vem som helst. Du riskerar att bli ersättningsskyldig om exempelvis ditt akvarium eller din tvättmaskin börjar läcka och det blir skador i din lägenhet, en grannes lägenhet eller på fastigheten i stort.

Vart vänder jag mig vid akut problem med lägenheten, t.ex. vattenläcka?

Ring felanmälan.

Om jag är rökare eller har en gäst som röker, vad ska jag tänka på då?

Det är inte tillåtet att röka i din bostad, på balkongen eller i allmänna utrymmen i fastigheten såsom i trapphus, hissar, källare och tvättstugor. Rester från aska, fimpar eller tändstickor ska vara ordentligt släckta och slängs i avsedd obrännbar behållare. Du som hyresgäst är alltid ansvarig för de gäster och deras agerande när du välkomnar dem till ditt hem och våra hus.

Hantering av grovsopor?

Information om grovsopor finns i lägenhetspärmen. Övriga frågor gällande grovsopor: se din kommuns hemsida.

Vad gör jag om jag tappat bort en nyckel?

Alla frågor som rör nycklar och taggar besvaras av felanmälan.

Vad gör jag om min nyckelbricka slutar fungera?

Alla frågor som rör nycklar och taggar besvaras av felanmälan.

Avflytt

Behöver jag själv säga upp bredband och TV-abonnemang vid avflytt?

Om du har ett “utökat” abonnemang ska du kontakta din tjänsteleverantör. Annars behöver du inte det.

Hur gör jag vid uppsägning av min lägenhet?

Du mailar ditt namn, personnummer samt lägenhetsnummer och meddelar att du önskar säga upp lägenheten. Mailadress: uthyrning@sveavikenbostad.se

Vad är det för uppsägningstid?

Tre månader.

När måste jag flytta ut från min lägenhet?

Om du sagt upp ditt avtal att upphöra den sista i en månad, ska du enligt huvudregeln flytta senast klockan 12 den dagen. Men om den dagen är en lördag, söndag eller annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton behöver du inte flytta förrän nästa vardag.

bell-o